Nieuwsbrief RESOC Midden-West-Vlaanderen: 21 juni 2018
 

SOCIO-ECONOMISCH STREEKNIEUWS KALENDER
SOCIO-ECONOMISCH STREEKNIEUWS
Sociaal en duurzaam aanbesteden in Midden-West-Vlaanderen.

Binnen Midwest is een werkgroep actief aan de slag met als doel een strategie te ontwikkelen om bij aankopen sociale en duurzame criteria in bestekken te integreren. 
Onder begeleiding van Mieke Pieters van ‘The Global Picture’ zijn vertegenwoordigers van verschillende gemeentebesturen uit de regio aan het werk om, uit wat nu al in de diverse beleidsplannen staat, doelstellingen te destilleren waarmee sociale en duurzame impact gecreëerd zal kunnen worden.
Tegen eind 2018 wil de werkgroep concrete resultaten presenteren aan de verschillende besturen, om de bevindingen vanaf dan mee op te nemen in prioritaire, gemeentelijke dossiers.

 
Brochure 'Sociale economie in Midwest'.

Uit een bevraging bij de Midwest-gemeenten en bij de verschillende sociale economiebedrijven uit de regio, kwam naar voor dat de activiteiten waarvoor men een beroep kan doen op ‘sociale economie in onze regio’, nog onvoldoende gekend zijn.

Hierop inspelend wordt momenteel werk gemaakt van een handige brochure waarin alle sociale economie activiteiten thematisch opgesomd zijn met daarbij de juiste contactgegevens. Het wordt een laagdrempelige en handige tool om bv. openbare besturen, maar ook reguliere bedrijven, in contact te brengen met sociale economie. De brochure wordt op 10 juli 2018 
voorgesteld en zal zowel digitaal als gedrukt ter beschikking zijn. 
 
TROEV en Mariasteen zorgen voor de uitbouw van sociaal tewerkstellingsproject in Tielt. 

De vzw’s Tieltse Regionale OndersteuningsEquipe voor Werk (TROEV) en sociaal maatwerkbedrijf Mariasteen uit Gits startten recent een samenwerking rond sociale tewerkstelling in het arrondissement Tielt. In de gebouwen van de voormalige drukkerij Lannoo worden kansen geboden aan mensen met een arbeidsbeperking. Er is hier al een groenploeg aan de slag en de eerste stappen zijn gezet voor de oprichting van een klusploeg. 

Mariasteen zal zich ontfermen over de mensen met een erkenning maatwerk, via enclaves in de bedrijven zelf of via opdrachten in het eigen atelier, terwijl TROEV zich op de kansengroepen zal richten die via verschillende, tijdelijke tewerkstellingstrajecten aan het werk moeten kunnen.

Vzw TROEV werd in 2017 opgericht om een oplossing te vinden voor de hoge nood aan sociale tewerkstelling in de Tieltse regio. 

Meer info vind je hier terug. 

 
Schoolverlatersrapport 2018: Hoe scoort Midden-West-Vlaanderen? 

Voor de 31ste keer geeft de VDAB in het schoolverlatersrapport (schooljaar 2016-2017) weer welke schoolverlaters binnen het jaar een plek op de arbeidsmarkt weten te veroveren en wie hier meer moeite moet voor doen. Conclusie? Schoolverlaters uit Midden-West-Vlaanderen slagen er goed in om binnen het jaar een eerste job te vinden!
 

Midden-West-Vlaanderen telt net zoals vorig jaar (schooljaar 2015-2016) het minste aantal werkzoekende schoolverlaters na één jaar; nl. 6,6% en houdt hiermee gelijke tred. Op het niveau van de provincie West-Vlaanderen is 7,8% nog werkzoekend na één jaar en op Vlaams niveau is dit 10,5%.


Het aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters neemt verder af. In Vlaanderen is 7,8% van de schoolverlaters ongekwalificeerd. West-Vlaanderen heeft een aandeel van 6,2% ongekwalificeerde schoolverlaters en Midden-West-Vlaanderen volgt met het laagste aandeel namelijk 5,7%.

Het behalen van een master- en/of professionele bacheloropleiding biedt nog steeds de beste kansen op tewerkstelling. Van alle schoolverlaters met een masterdiploma op zak is amper 2,1% nog werkzoekend na één jaar in Midden-West-Vlaanderen, 3,5% in West-Vlaanderen en 3,9% in Vlaanderen. Voor een professionele bachelor is dit nagenoeg hetzelfde in (Midden-)West-Vlaanderen (3,6%) en Vlaanderen (4,2%).

De algemene trend toont aan dat ongeveer zestig procent van de hoogopgeleide schoolverlaters vrouwen zijn, terwijl het aandeel ongekwalificeerde en laaggeschoolde schoolverlaters uit meer dan 64% mannen bestaat. Vrouwen halen vaker een diploma hoger onderwijs en vinden gemiddeld gemakkelijker werk. 

Download hier het schoolverlatersrapport 2018

 
Is jouw bedrijf klaar voor duaal? Zet jezelf op de kaart!

In duaal leren verwerven jongeren vaardigheden op school én op de werkplek. Als werkgever ben je dus een onmisbare schakel. Je helpt jongeren hun opleiding vervolmaken, je bereidt hen optimaal voor op de arbeidsmarkt en je leidt mee de werknemers van de toekomst op! Voor de praktijkgerichte jongeren is het een stimulerend ‘handen-uit-de-mouwen’ parcours om een krak te worden in het beroep van hun dromen. 

Syntra Vlaanderen, regisseur van de werkcomponent duaal leren, ontwikkelde de website ‘Zet jezelf op de kaart’.  Bedrijven krijgen na registratie op de website, een plek op de digitale kaart en ontvangen alle informatie om duaal leren in hun onderneming te introduceren. 

Meer info vind je terug op de website
Meer algemene info over duaal leren vind je hier.

 
Gezocht: ondernemers (voor de Klas) die de ondernemers van morgen inspireren!

Voelt u zich als ondernemer, bedrijfsleider of manager geroepen om uw ondernemers- of carrièreverhaal te delen met onze jonge generatie? 
Word tussen 14 januari en 1 maart 2019 voor één dag Ondernemer voor de Klas en inspireer onze jongeren tijdens een twee uur durende gastles! Een unieke kans om in dialoog te treden met jongeren die misschien morgen bij u solliciteren en tewerkgesteld worden. 


In de regio Midden-West-Vlaanderen zijn we nog op zoek naar enthousiaste ondernemers die hun passie, expertise en energie willen delen.

Tijdens de gastles krijgen de jongeren een beter beeld van wat ondernemen en werken in een onderneming vandaag betekent om hen vervolgens te helpen bij hun nakende studie- of beroepskeuze. Laatstejaarsstudenten uit secundair en hoger onderwijs willen weten wat bedrijven van hen verwachten en welke vaardigheden nodig zijn om succesvol mee te draaien in het bedrijfsleven. 

Zin om deel te nemen? Contacteer vóór 28 september 2018 Wendy Smets, Vlajo coördinator Ondernemers voor de Klas, via wendy.smets@vlajo.org

Meer info vind je hier terug.


Twee Midden-West-Vlaamse bedrijven genomineerd voor De Leeuw van de Export 2018! 

Uit de inschrijvingen selecteerde de jury in totaal zes uitzonderlijke exportsuccesverhalen. In de categorie kleine ondernemingen (max. 49 werknemers) dingt SCE uit Lichtervelde mee naar de exportprijs en in de categorie 50 werknemers of meer is het Roeselaarse bedrijf beMatrix genomineerd. 
  • Het familiebedrijf SCE uit Lichtervelde creëert silo’s voor de opslag van voeders, bulkvoeding, granulaten, pellets enz. De rechthoekige silo’s van SCE nemen minder plaats in dan de ronde exemplaren. Hiermee verhoogt de opslagcapaciteit tot 40%. SCE is marktleider in zijn niche en werkt samen met diverse onderzoekspartners om zijn systemen te verfijnen.
  • In de categorie middelgrote en grote ondernemingen, dingt beMatrix uit Roeselare mee naar de hoogste onderscheiding. beMatrix ontwikkelt sinds 1993 modulaire standenbouwsystemen. De profielen en kaders in aluminium staan garant voor een snelle op- en afbouw van de beursstand en zijn herbruikbaar. 
De uiteindelijke winnaars worden op woensdag 19 september 2018 bekendgemaakt in het Kinepolis Event Center in Antwerpen.

Meer info: via de website.

 
Ardooie en Hooglede bevragen hun inwoners en handelaars.

In Ardooie en Hooglede loopt van eind mei tot eind juni 2018 een anonieme bevraging onder de inwoners en handelaars/beoefenaars van een vrij beroep in het kader van de studie Meetinstrument Centrumbeheer. De studie brengt de commerciële aantrekkingskracht en de leefbaarheid van het centrum van de gemeente in kaart. 

Concreet wordt er bij de inwoners gepeild naar hun winkelverwachtingen, hun tevredenheid over diverse aspecten van het centrum (bv. winkelsfeer, bereikbaarheid, parkeermogelijkheden,…) en wordt er gepolst naar mogelijke verbeteringen om de aantrekkelijkheid van het centrum te vergroten.  

Om zoveel als mogelijk ingevulde enquêtes te verzamelen ging het RESOC-team samen met de ambtenaar lokale economie, en dit zowel in Ardooie als in Hooglede, langs bij een groot aantal handelaars en beoefenaars van een vrij beroep die actief zijn in de kern van hun gemeente.

RESOC Midden-West-Vlaanderen begeleidt en ondersteunt de twee gemeenten bij de uitvoering van deze studie. Aan de hand van statistische gegevens en enquêtering (inwoners, lokale handelaars, beoefenaars van een vrij beroep) zal concreet worden nagegaan hoe aantrekkelijk het centrum is en hoe dit nog (verder) versterkt kan worden. De resultaten worden gebundeld in een omvangrijk eindrapport. Voor de lokale besturen biedt het een objectieve basis om hun kern verder uit te bouwen als een aantrekkelijke omgeving om in te winkelen, te ondernemen en in te vertoeven.

Terugblik op de inspiratiesessie: Eeuwige trouw is niet passé! 

Anno 2018 bevindt de klant zich op een waar 'shopping-temptation-island'. Elke dag popt wel ergens een nieuwe webshop of winkel op. Het veranderend consumentengedrag zet de retailwereld op zijn kop. Maar hoe kan je als lokale (kleine) handelaar je klanten behouden of nieuwe klanten aantrekken? Op donderdag 24 mei verzamelden ruim 50 handelaars en ondernemers in het Huis van de Voeding te Roeselare voor de inspiratiesessie Eeuwige trouw is niet passé – klantenbinding in een snel veranderend retaillandschap.

Marketingspecialist Kurt Ostyn schetste een scherp beeld van het huidige retaillandschap en gaf volgende boodschap mee: “De oplossing voor de uitdagingen van de toekomst vindt u niet in het verleden. Ambitieuze ondernemers durven ‘loslaten’ en met open vizier de onlinemarkt betreden, op zoek naar nieuwe toegevoegde waarde. Aangezien er geen pasklare antwoorden zijn, is ‘dromen’ een must”. Het is duidelijk dat de uitdagingen groot zijn, maar voor wie het glas halfvol ziet, zijn er legio kansen. Retail die succesvol wil blijven, zal de handen uit de mouwen moeten steken.

Samen met de zaakvoerders van lingerie Ohlala (Lendelede), Fairplace (online duurzaam speelgoed) en slagerij Mylle (Kortrijk) ging hij tijdens een panelgesprek vervolgens in op de manier waarop zij ‘hun zaak aanpakken’: hoe ze zich onderscheiden van anderen en hoe ze hun klanten (toch nog kunnen) verleiden in tijden van talrijke ‘temptations’. Pascal Steeland van wes research & strategy reflecteerde vanuit zijn ruime expertise en bracht haalbare good practices aan.
De aanwezige zaakvoerders werden actief bij de sessie betrokken: ze werden aan het denken gezet en gingen bij zichzelf na welke inspanningen zij vandaag de dag al (dan niet) leveren. 

En wat hebben we geleerd? Uit deze interactieve inspiratiesessie kwamen drie waardevolle tips naar voor om klantentrouw te verhogen: 
  • Zorg dat je uniek bent! 
    • Prijs, kwaliteit en service zijn weliswaar fundamentele eigenschappen van een goede handelszaak toch zijn ze onvoldoende om onderscheidend te zijn. Hoe maak je het verschil? Hoe aantrekkelijk ben je nog? Wat is jouw 'oneerlijk voordeel'? 
  • Blijf en verzorg jezelf; word herkenbaar.
    • Jouw huisstijl en communicatie zijn geen details. Steeds opnieuw gezien en gehoord worden, zorgt ervoor dat je 'top-of-mind' blijft. Af en toe een 'klantenknuffel' zorgt voor beleving en binding. Hoe herkenbaar ben je? Heb je wel stijl? Laat je van je horen?
  • Kietel de consument en investeer zo verder in jullie relatie! 
    • Maak je geen illusies: jouw klant gaat steeds vaker vreemd. Vanuit hun luie zetel, op het tijdstip dat hen het best uitkomt, gaan ze op online verkenning. En? Is er een kans dat ze jou daar ontmoeten? 
De integrale presentatie kan hier bekeken worden. 
 

KALENDER
Uitnodiging The NEXT Midwest - Een economische vernieuwingsvisie voor Midwest, 26 juni 2018, Roeselare

 
De regio Midwest heeft een ambitieuze economische vernieuwingsvisie voor de regio uitgewerkt. We stellen dit graag aan u voor op 26 juni 2018. 
De uitwerking van deze visie gebeurde met Vlaamse middelen via de projectoproep versterkt streekbeleid en een provinciale cofinanciering. RESOC Midden-West-Vlaanderen begeleidde de uitvoering van dit project voor de besturen, in samenwerking met de regiopartners.  


Programma:

 
15u30 Onthaal
16u00 Verwelkoming: Een nieuwe regionale ambitie
Hendrik Verkest, Voorzitter RESOC Midden-West-Vlaanderen
16u15 Ontwikkelingsperspectieven voor Midwest
Bert Maertens, Ondervoorzitter Midwestoverleg
16u30 De toekomst verzekeren: The NEXT Midwest
Kris Declercq, Voorzitter Midwestoverleg
16u45 Slotwoord
Jean de Bethune, gedeputeerde provincie West-Vlaanderen
17u00 Netwerkmoment

Datum
Dinsdag 26 juni 2018 vanaf 15u30

Locatie
Streekhuis, Spanjestraat 141 te 8800 Roeselare

Inschrijven
Gelieve uw aanwezigheid vóór vrijdag 22 juni te bevestigen aan dvv-midwest@midwest.be .

 
 
Slotevent en proclamatie Duaal Leren West-Vlaanderen, 26 juni 2018, Brugge

Welke leerresultaten leveren de combinatie schoolbank en werkplek vandaag op? Wat vertellen ons de cijfers en impressies van leerlingen, leerkrachten, werkgevers en beleidsmensen? Het belang en waarde van leren en werken vieren we op 26 juni 2018 met de plechtige proclamatie van geslaagde leerlingen, die tijdens hun opleiding hebben kunnen proeven van heel wat verschillende domeinen uit ons economisch weefsel. De toekomst van carrières, onderwijs en arbeidsmarkt roept om Duaal Leren.
 
Voorlopig programma 
17u45   Onthaal
18u00   Welkom door gedeputeerde voor Onderwijs Carl Vereecke
18u10   Leerresultaten op de schoolbank en op de werkplek, cijfers en impressies.
  • Sfeerbeelden en getuigenissen van leerlingen en werkgevers op de werkvloer
    • Memoires van een duaal-leerling
    • Leerlingen op m’n werkvloer, hoe heb ik dat geregeld?
  • Cijfers en hun belang voor carrières en arbeidsmarkt
    • Over krapte en knelpuntberoepen op onze arbeidsmarkt
    • Schoolmoe betekent niet leermoe – de win van de praktijkervaring en -beleving
  • Inzetten op talent creëert werkgoesting
    • Een stapje voor met het ontwikkelen van arbeidsattitudes en vak-competenties
    • De toekomst van ons onderwijs is duaal
19u10   Conclusies en aanbevelingen
19u20   Plechtige proclamatie en persmoment
20u30   Feestelijke receptie 

Praktische info

Datum: dinsdag 26 juni 2018 
Locatie: Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries
Schrijf je hier in voor het slotevent en proclamatie Duaal Leren West-Vlaanderen.

 
Meet & Greet ‘Hoe sociale en duurzame impact creëren binnen de gemeente?’, 10 juli 2018, Roeselare

In de regio Midwest loopt sinds kort een traject rond ‘sociaal en duurzaam aanbesteden’.  In het verlengde hiervan wordt op 10 juli een ‘meet & greet’ georganiseerd voor alle leden van alle managementteams van alle openbare besturen en voor alle regionale bedrijven uit de sociale economie sector. 


Mieke Pieters van The Global Picture zal een inleiding geven rond ‘sociale en duurzame impact creëren’ en wijzen op de mogelijkheden die lokale besturen daarbij hebben. Aansluitend wordt de brochure ‘Sociale economie in Midwest’ voorgesteld en krijgen de betrokkenen de kans om op het netwerkmoment elkaar beter te leren kennen en ervaringen/vragen uit te wisselen. 

Praktische info

Datum: dinsdag 10 juli 2018 om 10u
Locatie: Huis van de Voeding, Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

Deelnemen aan het event is gratis maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan via yves.vercruysse@west-Vlaanderen.be

 
RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen
Streekhuis Midden-West-Vlaanderen
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
T 051 27 55 56
www.midwest2020.be
E resoc.middenwvl@west-vlaanderen.be

Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd omdat u bent ingeschreven voor onze nieuwsbrieven.