Nieuwsbrief RESOC Midden-West-Vlaanderen: 16 juli 2018
 
​​IN DEZE NIEUWSBRIEF: 
Brochure ‘Sociale economie in Midwest’

Op 10 juli stelde RESOC Midden-West-Vlaanderen in het Huis van de Voeding de brochure ‘Sociale economie in Midwest’ voor aan de sociale economiebedrijven, de lokale besturen en de partnerorganisaties. 

Deze handige en gebruiksvriendelijke brochure geeft in één oogopslag alle sociale economie activiteiten in de regio Midwest thematisch weer met de correcte contactgegevens van de desbetreffende organisaties.  Per categorie is er een fiche: assemblage & verpakken, bouw en renovatie, drukwerk & mailings, fiets, groen, hergebruik & energie, huishouden & gezin, industriële activiteiten, voeding & geschenken en zakelijke dienstverlening. 


Klik hier om de digitale versie van de brochure te downloaden. 
Liever een papieren versie? Mail naar ward.vandepitte@west-vlaanderen.be

 
Regio Midwest stelt economische vernieuwingsvisie voor

De 16 burgemeesters van de regio Midden-West-Vlaanderen, die allen vertegenwoordigd zijn in het Midwestoverleg en de Dienstverlenende Vereniging Midwest, hebben op 26 juni 2018 een engagementsverklaring voor de uitvoering van ‘The NEXT Midwest – Een economische vernieuwingsvisie voor Midwest’ ondertekend. Hiermee zet de DVV Midwest haar schouders onder een ambitieuze socio-economische beleidsvisie richting 2019-2024 en verzekert ze op die manier een grote betrokkenheid van de lokale besturen in de verdere sociaal-economische ontwikkeling van de streek.
 
Een nieuwe regionale ambitie
Onder impuls van het ESF-project Versterkt Streekbeleid maken de 16  Midwest-gemeenten (via de DVV Midwest en het Midwestoverleg) samen met het Regionaal Sociaal-economisch Overlegcomité (RESOC MWVL) werk van een socio-economisch streekbeleid met een actiegerichte focus. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de sociale partners (ACV, ABVV, VOKA, Unizo en Boerenbond), de Provincie West-Vlaanderen, de POM West-Vlaanderen, VDAB, WVI en andere relevante actoren.
 
Eén van de gezamenlijke ambities is de opmaak van een nieuwe socio-economische streekagenda met het oog op 2019-2024. Een regio, -net als een bedrijf of een organisatie-, dient steeds vooruit te kijken en oog te hebben voor de strategische uitdagingen die de toekomst zal brengen. Zo stellen we ons de volgende vragen: Hoe geven we zuurstof en toekomst aan het economisch weefsel? Hoe voorsprong houden met de ondernemingen in de regio? Hoe geven we iedereen een volwaardige kans op arbeid? Weten we voldoende talent te houden en aan te trekken? Hoe organiseren we onze ruimte en mobiliteit? Hoe gaan we de ruimtelijke kwaliteiten van de woon- en werkomgeving versterken?


De toekomst verzekeren: The NEXT Midwest
De regio wil deze uitdagingen aanpakken door te bouwen op bestaande kwaliteiten en talenten. De regionale visie ‘The NEXT Midwest’ vertrekt dan ook niet van een blanco blad. Ze bouwt verder en haalt kracht uit het karakter en de eigenheid van de streek. Economisch doet Midwest het vandaag helemaal niet slecht en heeft het in zijn DNA heel wat interessante aanknopingspunten voor een beloftevolle toekomststrategie: een sterk industriële basis, een aantal uitgesproken speerpuntsectoren (agro-voeding, kunststoffen),… Anderzijds mogen we niet blind zijn voor het nijpend tekort aan arbeidskrachten en voor een aantal macrotrends (technologische transformatie, internationalisering, digitalisering, …) die stevig kunnen inbeuken op de competitiviteit van de bedrijven in Midwest maar die tegelijk ook nieuwe opportuniteiten kunnen bieden.

The NEXT Midwest blikt vooruit en pakt deze uitdagingen aan binnen drie vernieuwingslijnen:
  • Economie: Economische en maatschappelijke innovatie door middel van de inzet van vernieuwende diensten en technologie in de maak- en voedingsindustrie, de zorg en het openbaar bestuur. The NEXT Midwest zet doelgericht in op:
    • innovatie door middel van digitalisering en robotisering in de traditionele sterkhouders zoals de maakindustrie, de agro-voedingsindustrie en de zorg.
    • het efficiënter aanpakken van maatschappelijke problemen in Midwest door de inzet van data en technologie.
    • nieuwe tewerkstelling realiseren en jongeren kansen geven in kennisintensieve bedrijven in eigen regio. 
       
  • Mens: Aanvullen en verrijken van de arbeidsmarkt door het intensiever aanboren van het arbeidspotentieel en het permanent vernieuwen van de competenties.
    • Binnen deze beleidslijn wordt prioritair ingezet op de uitbouw van een netwerk voor permanent leren. Lerend werken, en werkend leren is de toekomst. De houdbaarheidsdatum van kwalificaties en competenties wordt korter naarmate de snelheid van verandering in de economie toeneemt. Met de uitbouw van een performant aanbod en netwerk van opleidingsinitiatieven wil de regio zich verzekeren van voldoende arbeidskrachten, met de vereiste competenties op de arbeidsmarkt. Tegelijk stimuleren we met deze aandacht voor permanent leren ook meer maatschappelijke objectieven als emancipatie, burgerzin, sociale inclusie, etc. 
       
  • Omgeving: Opwaarderen van de woon- en werkomgeving door het optimaliseren van de ruimte voor wonen en werken, het verminderen van de milieu-impact en het toekomstbestendig maken van de netwerken op het vlak van mobiliteit, energie en IT. The NEXT Midwest zet in op het bedrijventerrein van de toekomst en maakt werk van:
    • Een intensiever gebruik van de ruimte, beter openbaar vervoer van en naar bedrijventerreinen, samen energie opwekken, hergebruik van reststromen tussen bedrijven, collectieve voorzieningen tussen gemeenten en ondernemers en het faciliteren van samenwerking tussen gemeenten en ondernemers (bedrijfsinvesteringszones). 
Sleutelwoord om deze ambities te realiseren is samenwerking met alle partners op het terrein; over alle grenzen heen.

Breed draagvlak bij politieke besturen en het middenveld
The NEXT Midwest is er niet vanzelf gekomen. De meest recente socio-economische data en gegevens vormden een objectieve en nuttige vertrekbasis. Maar de totstandkoming van de economische vernieuwingsvisie is de verdienste van vele organisaties en personen: de inbreng van de streekpolitici, de sociale partners, experten, het brede middenveld en diverse regio-actoren was onontbeerlijk om te komen tot een gedragen visie.
 
De engagementsverklaring geeft het signaal werk te willen maken van de economische vernieuwingsvisie (2019-2024). Bij de verdere concrete uitwerking zal ingezet worden op geïntegreerde acties die (toekomstige) bedrijven (= ondernemers en handelaars), bewoners en bezoekers en bollebozen (brain gain) overtuigen om te (blijven) kiezen voor Midden-West-Vlaanderen!
 
*Foto: Jan Stragier (fotografie Jan Stragier bvba)
 

Klik hier om de folder te bekijken.
 
Het voorjaar van RESOC Midden-West-Vlaanderen in cijfers
 

De zomervakantie lonkt. Tijd om even op het voorjaar terug te blikken en een kleine balans op te maken. In de eerste helft van 2018 organiseerden we samen met tal van partners een tiental acties waaronder de job- en opleidingsbeurs TechnoTielt, het Innovatiekamp Nieuwe Materialen, de Innovatiedag Voeding, de vier Ontbijtsessies rond onderwijs en arbeidsmarkt, de Inspiratiesessie: Eeuwige trouw is niet passé,…  We bereikten in totaal ruim 1.872 deelnemers; een cijfer dat de lucht in schoot door TechnoTielt waarbij we op 3 dagen tijd 1.500 deelnemers telden.
Voor deze acties werkten we samen met 40 partners en meer dan 30 bedrijven. 

Voor meer info en sfeerbeelden van de verschillende acties kan je terecht op de RESOC-website.

Ook voor het najaar staan er nog heel wat projecten en acties op stapel. Houd dus zeker de RESOC-nieuwsbrief in de gaten en kom zo na de zomervakantie bijvoorbeeld meer te weten over de allereerste editie van de Roadshow Entrepreneurship@School. 

Stay tuned! 

Techclass 2018 vliegt erin! Zet de deuren van jouw bedrijf open


 
STEM-personeel is onmisbaar vandaag de dag! Vermoedelijk is jouw bedrijf ook op zoek naar jonge STEM-medewerkers. Neem deel aan het Techclassevent 2018 van UNIZO Onderwijs & Ondernemen en laat scholen kennis maken met jouw technische profielen op vrijdag 21 september. 
Ook minister Crevits, minister Muyters, CEO Danny Van Assche (Unizo) en Techclass peter Herman Verbruggen (Marcske van FC de Kampioenen) ondersteunen dit event en zetten de technische opleidingen en jobs (STEM) in de kijker.

Maak jongeren warm voor jouw bedrijf en schrijf je hier in voor Techclass 2018.  
Ligt jouw bedrijf op een bedrijventerrein? Bundel dan zeker de krachten om op 21 september samen met jouw collega’s er een mini-openbedrijvendag van te maken.

 
Eperon d'Or genomineerd voor de Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen. Breng jouw stem uit!

De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De prijs is aan haar derde editie toe en richt zich deze keer op erfgoed dat publiek toegankelijk is.

Uit 29 inzendingen selecteerde een externe jury drie laureaten: Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek die nu onder meer het schoenen- en borstelmuseum herbergt (Izegem), De Heilige Geestsite (Mechelen) en het belevingscentrum Het Moment aan de abdij van Averbode (Scherpenheuvel - Zichem).
Elke laureaat maakt tevens kans om de publieksprijs in de wacht te slepen. Stemmen kan nog tot en met zondag 9 september 2018 via De Onroerend Erfgoedprijs.

De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs en van de publieksprijs worden bekend gemaakt op de prijsuitreiking op vrijdag 5 oktober 2018.

 
Trek er met de fiets op uit in Midden-West-Vlaanderen


Met de zomervakantie voor de deur, kan er tijd vrijgemaakt worden om de eigen regio te gaan verkennen! 

De gratis fietskaart van ’t West-Vlaamse Hart bevat zes unieke routes die je laten kennismaken met de gemeenten Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene. De afstand van een route varieert tussen de 30 en 45 kilometer. Je ontdekt diverse erfgoedsites, je passeert langs groendomeinen en mooie landschappen en je kan onderweg even halt houden voor een terrasje, … En dat allemaal in eigen streek! 

Meer info over de fietskaart en de afhaalpunten vind je hier terug.  




 
Collega George slaat zijn vleugels uit en jaagt zijn droom na 

In augustus is het drie jaar geleden dat collega George Al-Assaf de oorlog in Syrië ontvluchtte. Vandaag spreekt hij al een aardig mondje Nederlands dat af en toe doorspekt is met wat West-Vlaams dialect. Sinds 21 april 2017 werkt hij via het OCMW van Roeselare bij RESOC Midden-West-Vlaanderen als administratief medewerker i.h.k.v een art. 60 § 7 begeleiding. Vanaf augustus zet hij dit traject nog enkele maanden verder bij het Zorgbedrijf Roeselare. 

Waarom ontvluchtte je destijds je thuisstad Hama (Syrië)?  “Door de oorlog had ik geen werk en waren er weinig kansen om aan mijn toekomst te bouwen. Mede door de gezondheidsproblemen van mijn ouders besloot ik om uiteindelijk te vluchten. Ik vertrok met één rugzak. Mijn tocht ging van Libanon naar Turkije, vervolgens naar Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije en Duitsland en duurde ongeveer één maand. Het was een zeer moeilijke en gevaarlijke tocht in slechte omstandigheden. Zoals je soms ziet in het nieuws op tv. In Duitsland hoorde ik van vrienden dat de regelgeving voor vluchtelingen in België zeer goed is. Ik vertrouwde op hen en daarom zette ik mijn tocht verder richting het voor mij onbekende België. Ik hoop dat mijn ouders ooit naar België kunnen overkomen via het systeem voor gezinshereniging.” 

En dan kom je aan in België. Werd je meteen geholpen?  “Toen ik ’s nachts in Brussel aankwam, wachtte ik de ganse nacht tot het Commissariaat voor de Vluchtelingen ’s morgens openging. Na één week kreeg ik de kans om in Roeselare te gaan wonen. Via het OCMW van Roeselare kreeg ik een studiootje ter beschikking. Anderhalve maand na mijn aankomst, startte ik met de eerste les Nederlands en begon ik aan een integratiecursus. Na 9 maanden kreeg ik mijn verblijfsvergunning. Voor mij was dit een héél belangrijk moment om mijn nieuw leven op te bouwen.”

Hoe ervaarde je de lessen Nederlands?  “Ik was zeer blij dat ik de kans kreeg om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Op die manier kon ik de mensen beter begrijpen als ik bv. boodschappen deed, of met mijn buren wilde praten,… Ik ging ook naar praattafels om nog meer te oefenen. Op die manier leerde ik ook mensen kennen. In mijn vrije tijd deed ik ook aan vrijwilligerswerk bij stad Roeselare. Maar ik wilde meer. Daarom vroeg ik mijn OCMW-begeleidster of ik aan de slag kon bij een boekhoudkantoor want in Syrië werkte ik als boekhouder. Via het OCMW van Roeselare kreeg ik uiteindelijk de kans om bij RESOC Midden-West-Vlaanderen aan de slag te gaan als administratief medewerker. Ik leerde hier heel veel bij! Hoe werkt de dienst administratie? Hoe communiceer je correct? Hoe leg je contacten met overheden? Ik vond de teamspirit met de collega’s heel leuk. Voor mij was het zoals familie. We konden veel van elkaar leren en we hebben ook veel gelachen (soms met flauwe grapjes).” 

Je bent ook heel leergierig. In september 2017 ben je gestart met de opleiding boekhouden bij Syntra West. Was dit de volgende stap richting je droomjob?  “Ja, zeker! Maar de opleiding is niet gemakkelijk. My god … ik moet veel studeren. Jullie regelgeving is zo ingewikkeld! En vanaf augustus zal ik voltijds werken op de financiële dienst bij het Zorgbedrijf Roeselare. Hier hoop ik heel wat boekhoudkundige ervaring te mogen opdoen.” 

Recent ben je ook verhuisd?  "Vorige maand heb ik samen met mijn vriendin een huis gekocht in Gits (Hooglede). We hebben nog wat werk maar ik kijk er naar uit om van het huis ‘onze thuis’ te maken... We zijn volop aan het klussen.” 

George, we willen je van harte bedanken voor je tomeloze inzet en enthousiasme bij RESOC Midden-West-Vlaanderen. Het was fijn om je te leren kennen en met jou te kunnen samenwerken. Héél veel succes met je nieuwe baan! 

RESOC Midden-West-Vlaanderen wenst iedereen een deugddoende vakantie toe 

De zomer is in het land en het RESOC-team neemt de tijd om de batterijen weer op te laden tijdens de zomervakantie. We knijpen er van 23 juli t.e.m. 1 augustus 2018 even tussenuit!

We wensen iedereen alvast een fijne en welverdiende zomervakantie toe!
 
 
RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen
Streekhuis Midden-West-Vlaanderen
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
T 051 27 55 56
www.midwest2020.be

Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd omdat u bent ingeschreven voor onze nieuwsbrieven.