Nieuwsbrief RESOC Midden-West-Vlaanderen: 19 april 2019
 
Socio-economisch streeknieuws Kalender 
Socio-economisch streeknieuws
Wij maken werk van West-Vlaanderen, 2013 – 2018

Met de brochure ‘Wij maken werk van West-Vlaanderen’ blikt de POM West-Vlaanderen terug op tientallen realisaties op vlak van Ondernemerschap (starters en groeiers), Fabrieken voor de toekomst (het industriële weefsel), Transport & Logistiek (duurzame multimodale ontsluiting) en Arbeidsmarkt (instroom naar en behoud van competente werkkrachten in de speerpuntsectoren via reguliere én sociale tewerkstelling). Deze werden uitgevoerd werden met tal van partners en actoren. Eind 2018 werd de balans opgemaakt van zes jaar intensieve uitvoering van het beleidsplan West Deal, waarin de strategische lijnen van het economische beleid van de Provincie voor de periode 2013-2018 uitgetekend waren.
De medewerkers selecteerden een 50-tal projecten, acties en realisaties waarop ze zelf het meest trots zijn. Gebundeld in de brochure vormt het een beeldende trip doorheen de voorbije zes jaar, doorheen zes jaar van verder bouwen aan een sterk West-Vlaanderen.

Vreemdevragen.be: alles rond diversiteit en integratie op de werkvloer

De diversiteit in onze samenleving neemt toe. Zo’n 11 procent van de West-Vlamingen heeft een migratieachtergrond en dat laat zich ook voelen op de werkvloer. De toenemende diversiteit kan vragen bij werkgevers teweegbrengen. De website vreemdevragen.be gidst werkgevers door het ondersteuningsaanbod zodat drempels en hindernissen constructief aangepakt kunnen worden.

Praktisch en concreet
Werkgevers zitten met vragen op het vlak van rekrutering, coaching, communicatie, opleiding en juridische kwesties. Want diverse teams brengen niet alleen een positief imago, gevarieerde gezichtspunten en een bredere rekruteringsscoop met zich mee. Mogelijks kunnen diverse teams ook vooroordelen, weerstand of racisme teweegbrengen. Vreemdevragen.be reikt concrete tips, handige tools en praktische voorbeelden aan zodat bovenstaande vragen constructief aangepakt kunnen worden. Op die manier kunnen we aan de slag om voor elke vacature de perfecte match te vinden op de arbeidsmarkt.

Migratieachtergrond
Mensen met een migratieachtergrond kunnen we niet over één kam scheren. Het zijn de kleinkinderen van onze eerste gastarbeiders, die hier geboren en getogen zijn. Maar het zijn evengoed hoogopgeleide expats die gerekruteerd worden door onze internationale spelers, pas gearriveerde vluchtelingen of vakmensen uit andere Europese lidstaten die zich aangetrokken voelen door onze knelpuntberoepen. Eén ding hebben ze alvast wel gemeen: ze voegen allemaal kleur toe aan onze economie die worstelt met veel openstaande vacatures en een honger naar talent.

Diversiteitsbeleid
Vreemdevragen.be is een laagdrempelige site die kant-en-klare recepten formuleert voor HR-managers en leidinggevenden uit West-Vlaanderen. Met de antwoorden kunnen ze snel aan de slag om hun eigen diversiteitsbeleid uit te werken. De infosite is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de West-Vlaamse RESOC’s, het Agentschap Integratie & Inburgering, de Provincie West-Vlaanderen en VDAB.

Studenten winnen Food at Work Innovation Bootcamp met innovatieve app voor Meat&More

Het Huis van de Voeding was op donderdag 14 maart hét decor van de Food at Work Innovation Bootcamp, georganiseerd door Alimento, Fabriek voor de Toekomst Voeding (POM West-Vlaanderen) en RESOC Midden-West-Vlaanderen. Maar liefst 95 Vlaamse studenten gingen de uitdaging aan om een creatieve en innovatieve oplossing te bedenken voor één van de vier peterbedrijven: CROP’S, Herta, Meat&More en Milcobel. Het winnende team Mealtime bedacht voor voedingsbedrijf Meat&More een innovatieve app om de user experience van hun winkels te verhogen. 

Het opzet van deze Innovation Bootcamp is om jongeren, die de werknemers/entrepreneurs van morgen zijn, bewust te maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap. De studenten werden ingedeeld in multidisciplinaire teams. Samen brainstormen ze over een reële bedrijfscase, waarbij de teams mochten rekenen op de expertise van de bedrijfsmanagers van de vier peterbedrijven.

Elk team stelde tijdens de halve finale hun innovatieve oplossing voor a.d.h.v. een korte pitch. De juryleden van het bedrijf selecteerden het beste idee voor hun case. De vier gekozen teams namen het tegen elkaar op tijdens een spannende finale. Een jury met bedrijfsmanagers koos vervolgens het meest beloftevolle idee. “De originaliteit en de creativiteit die het team 'Mealtime' aan boord legde om de sterke punten naar voren te laten komen van Meat&More, een verticaal geïntegreerd voedingsbedrijf bekend om zijn retailformules Buurtslagers en Bon’Ap, deden de jury unaniem beslissen om te kiezen voor deze vijf enthousiastelingen”, besluit Katia De Greve, Employer Branding Coördinator bij Meat&More.

Het winnende team bedacht een innovatieve app. “Met Mealtime gaan we op een innovatieve en creatieve manier de user experience verhogen in de winkels van Bon'Ap en Buurtslagers, en dit met oog voor toekomstige technologieën en duurzaamheid. Dit willen we bereiken aan de hand van een applicatie waarin augmented reality wordt toegepast. Hierdoor zie je de promoties, de nutri-score, de ingrediënten, de mogelijke recepten en kan je extra informatie raadplegen. Je kan via de app ook bestellen en je bestelling laten leveren in een automaat of afhaalpunt”, zegt een enthousiaste Sander Patry, student Lichamelijke Opvoeding aan Howest. 

 
Het winnend team van de Food at Work Innovation Bootcamp, georganiseerd door Alimento, Fabriek voor de Toekomst Voeding (POM West-Vlaanderen) en RESOC Midden-West-Vlaanderen. De prijs werd uitgereikt door Stefaan Matton (Directeur POM West-Vlaanderen) en Dirk Lievens (Schepen stad Roeselare. 
Vijf jongeren bedenken ‘sustainable safety package’ voor Prosafco

De industriële erfgoedsite Eperon d’Or in Izegem was de perfecte locatie voor de vierde editie van de Innovatiedag Nieuwe Materialen georganiseerd door RESOC Midden- en Zuid-West-Vlaanderen i.s.m. Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen (POM West-Vlaanderen), Stad Izegem en Start & Go. Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo vzw) stond in voor de procesbegeleiding. De prijs werd uitgereikt door de Schepen van Economie, Lisbet Bogaert. 

Innovatiedag Nieuwe Materialen? 
Liefst 100 Vlaamse leerlingen lieten tijdens een 10-uur durende brainstorm hun creativiteit de vrije loop gaan. De bedrijven Deceuninck, Prosafco, Verimpex en Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen brachten één voor één unieke bedrijfscases aan met als centrale thema ‘circulaire economie’. Zestien multidisciplinaire teams gingen aan de slag en bedachten een out-of-the-box oplossing voor hun peterbedrijf. 

De vier bedrijfscases
  • Deceuninck
    Hoe maximaal bunt recyclaat inzetten in een profiel zonder prijsreductie door te moeten voeren?

     
  • Prosafco
    Hoe maken we duurzaamheid binnen ons product- & service aanbod concreter, toegankelijk(er), interessanter en top of mind?
     
  • Verimpex 
    Hoe kan Verimpex binnen het segment van omkeerbare deurmatten - geschikt voor een groot beloop en zware lasten - een volledig circulair product ontwikkelen? Welke tools kunnen we hiervoor inzetten, welke initiatieven kunnen we nemen? Hoe zetten we dit om naar een businessplan / communicatieplan? 

     
  • Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen
    Bedenk een creatieve marketingcampagne om Circonopoly te promoten in de 3e graad secundair onderwijs.
Let’s pitch!
Na de intensieve brainstorm, mochten de teams hun innovatieve concept tijdens de halve finale voorstellen aan hun peterbedrijf. De bedrijfsmanagers kozen het beste concept voor hun uitdagende stelling. De winnende teams namen het tijdens een bloedstollende finale tegen elkaar op. Team Pro P’s was de winnaar van de Innovatiedag met hun origineel concept ‘sustainable safety package’. “Team Pro P’s heeft met sterk teamwork een fantastisch resultaat bereikt. Hun case overtuigde de volledige jury omwille van een evenwichtige mix van innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Ze hebben hun idee uitgewerkt tot een tastbare en haalbare case voor Prosafco”, besluit Kenny Desot, marketing manager bij Prosafco.

Het meest beloftevolle concept
“Onze oplossing is in plaats van alle producten apart te verkopen, verschillende pakketten samen te stellen. De pakketten bevatten persoonlijke beschermingsmiddelen, alsook bijhorende bescherming en onderhoudsproducten. Zo kan men het pakket goedkoper aanbieden i.p.v. alle producten apart te verkopen”, zegt een enthousiaste Yarah Vanmeerhaeghe, leerlinge aan het Atheneum Avelgem. “Het was een zeer verrijkende en leerrijke dag voor ons allen”. 

De winnaars van de Innovatiedag Nieuwe Materialen: Jens Limpens (Bernardus Technicum Oudenaarde), Robbe Destoop (VTI Waregem), Joren Vanpoucke (Prizma Campus VTI Izegem), Yara Van Meerhaeghe (Atheneum Avelgem) en Warre Vandewalle (Broederschool Roeselare) 
 
Ontdek de gloednieuwe website ‘Geschenken met een knipoog’ 

25 West-Vlaamse organisaties uit de zorgsector en sociale economie bundelden de krachten en treden samen naar buiten met een overkoepelende naam én bijhorende website ‘Geschenken met een knipoog’. Online kan je hun zelfgemaakte, unieke en authentieke geschenken ontdekken die één voor één gecreëerd werden door mensen met een bepaalde kwetsbaarheid of ondersteuningsnood.

Deze koepelorganisatie werkt al twee jaar nauw samen rond kennisdeling en professionalisering. Momenteel hebben al 25 organisaties, waarvan vier uit de regio Midden-West-Vlaanderen, een samenwerkingsovereenkomst getekend. Uiteraard kunnen andere organisaties toetreden tot dit netwerk. Het netwerk kwam tot stand met de steun van POM West-Vlaanderen. De deelnemende organisaties zijn: Sowepo vzw, Duin en Polder, Activiteitencentrum Pas Par Toe, Rozenwingerd, 't Veldzicht vzw, Havenzate vzw, vzw Groep Ubuntu x 8k, De Lovie vzw, Itinera, 'de branding', P.Z. Heilig Hart Ieper, Duinhelm vzw, Dominiek Savio, vzw Footstep, de Vleugels, vzw De Kade, 't wit huis Loppem - vzw De Kade, vzw Ithaka, Mivalti, De Groene Kans vzw, vzw Uniek-K - De Waaiberg, Mariënstede, Bazaar 25  Tordale.

 
#She DID IT, hét platform voor de ondernemende vrouw met diverse roots! 

In Vlaanderen is amper één op de drie ondernemers een vrouw. Het aantal stijgt, maar kan en mag nog sterk omhoog. Via het uniek platform #SheDIDIT willen Markant vzw, Muslinked en Arteveldehogeschool hier iets aan doen. Het platform plaatst toonaangevende ladies met migratieroots in de picture en schuift hen als experten naar voren. Het opzet? Ondernemende vrouwen samenbrengen en versterken! 


Drie concrete acties
  1. Zeven ondernemende vrouwen vormen het gezicht van de campagne. Hun verhalen zijn te volgen via de website en op sociale media
  2. Vervolgens kunnen vrouwen met een specifieke expertise zich inschrijven voor de talent pool van #She DID IT. Bedrijven, organisaties en media kunnen deze getalenteerde vrouwen via de website vrij contacteren. 
  3. Tijdens inspirerende mentor-, coaching of netwerk events ontdek je de community en worden de talenten gematcht. 
Meer informatie, inspiratie en data van komende events, vind je terug op de website of via de Facebookpagina. 

#SheDIDIT is een INTEGRATIEPACT-project, met de steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie en de Vlaamse overheid "Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid, via AMIF".

 
Kalender
Lost in Migration, 23 april 2019, Roeselare 

Wegwijs in de verschillende (tewerkstellings)projecten voor mensen met een migratieachtergrond.
Mensen met een migratieachtergrond hebben heel wat in hun mars. Maar als werkzoekende met buitenlandse roots blijkt de brug naar de arbeidsmarkt veelal (te) groot. West-Vlaanderen onderneemt op vandaag heel wat om deze potentiële medewerkers zo goed mogelijk richting arbeidsmarkt te begeleiden. Tal van tewerkstellingsprojecten maken werk van een gerichte oplossing en pakken de problematiek aan door zich toe te spitsen op deelthema’s (vb. taal, screening, mobiliteit …).

POM West-Vlaanderen, Taskforce Vluchtelingen (initiatief van de Provincie West-Vlaanderen) en VDAB organiseren op dinsdag 23 april in Roeselare een interactief netwerk- en uitwisselingsmoment voor trajectbegeleiders.

Waarom deelnemen?
  • Informatie: krijg een klare kijk op de lopende projecten
  • Inspiratie: deel en leer van opgebouwde kennis en expertise 
  • Cocreatie: bundel de krachten voor toekomstige initiatieven
Programma
9.00u Ontvangst met koffie

9.30u VerwelkomingCaitlin Sabbe, projectcoördinator Taskforce Vluchtelingen - Wereldhuis West-Vlaanderen
 
Interactief gedeelte met thematische gesprekstafels - AANPAK:

We organiseren 5 parallelle gesprekstafels gedurende 4 sessies. Elk van de gesprekstafels focust op een bepaald thema. Het overzicht kunt u hieronder terugvinden. Elke sessie is interactief en daarom beperkt qua aantal deelnemers. U kunt 4 thematafels meevolgen waarvoor u uw voorkeur opgeeft bij inschrijving.

 
  1. Taal: Mijn cliënt wil wel werken of een opleiding volgen, maar beheerst onvoldoende de Nederlandse taal.
  2. Screening en oriëntering: Mijn cliënt wil werken, maar weet niet welke zijn/haar beroepsaspiraties zijn.
  3. Voortraject: Mijn cliënt heeft nog geen/weinig werkervaring in België en zou in zijn/haar zoektocht naar werk gebaat zijn met wat extra werkervaring.
  4. Begeleiding naar werk: Mijn cliënt heeft nood aan intensieve een-op-een begeleiding.
  5. Mobiliteit: Mijn cliënt kan zich niet zelfstandig verplaatsen met de wagen, de fiets of het openbaar vervoer.
     
10.00u Sessie 1
10.30u Sessie 2
11.00u Koffiepauze
11.15u Sessie 3
11.45u Sessie 4
12.15u Broodjeslunch

 
Inschrijven
Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. 
Inschrijven kan door hier te klikken

Contact
Caitlin Sabbe, Taskforce Vluchtelingen
T 050 26 50 56 - Caitlin.Sabbe@west-vlaanderen.be
Ingrid Tahon, POM West-Vlaanderen
T 050 14 01 55 - ingrid.tahon@pomwvl.be

Locatie
Huis van de Voeding
Spanjestraat 141 
8800 Roeselare

 

WEST4WORK Arbeidsmarkt Roadshow – Horeca, 30 april 2019, Oostende
 

Op dinsdag 30 april staat de WEST4WORK Roadshow in het teken van de lokale horeca. De West-Vlaamse horeca kent vele troeven en rijkdommen. Maar de cijfers liegen er niet om: de krapte op de arbeidsmarkt is een reële en actuele bedreiging voor de sector. 
Een gebrek aan goed opgeleid personeel; problemen met personeelsretentie; moeizame en tijdrovende communicatie met anderstalige werknemers; en er springen u wellicht nog enkele uitdagingen te binnen. 

Tijdens WEST4WORK HORECA reiken we tips en tools aan om deze uitdagingen aan te pakken en een duurzaam personeelsbeleid uit te bouwen. De West-Vlaamse RESOC’s, POM West-Vlaanderen en VDAB nodigen u graag uit op de eerste van vijf WEST4WORK-sessies in 2019. 

Programma

13u30 Onthaal & Infomarkt
14u00 Workshops
15u00 Pauze
15u30 Symposium
Vlaams Minister-president Geert Bourgeois 
Burgemeester van Oostende Bart Tommelein 
CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe
17u00 Afsluitende netwerkreceptie & infomarkt

Praktisch
Noteer de volgende sessies van de WEST4WORK Roadshow met stip in je agenda! 
  • Westhoek | BOUW | 16 mei 2019 | Ieper
  • Midden-West-Vlaanderen | WERK VOOR IEDEREEN | 28 mei 2019 | Roeselare
  • Zuid-West-Vlaanderen | MAAKINDUSTRIE | 12 september 2019 | Kortrijk
  • Noord-West-Vlaanderen | ZORG & 2030 | 29 oktober 2019 | Brugge

Klaar voor een DUOotje op 16 mei 2019?

Voor de 10de keer organiseert GTB samen met diverse partners DUOday. Bedrijven zetten op 16 mei hun deuren open voor (een) werkzoekende(n) met een ondersteuningsnood (bv. sociale, medische, psychische, sensorische, fysieke redenen of leermoeilijkheden). Tijdens deze doedag vormt de werkzoekende samen met een werknemer van de organisatie een duo.

Opportuniteiten voor de werkgever en -nemer
  • Je maakt kennis met de inzet en vaardigheden van een werkzoekende met een ondersteuningsnood. 
  • Je Vindt mogelijks een nieuwe aanwinst voor je bedrijf!?
Opportuniteiten voor de werkzoekende
  • De werkzoekende krijgt de kans om zijn/haar talenten te tonen.
  • Hij/zij kan zijn/haar beeld van een bepaalde job toetsen aan de realiteit. 
In tien jaar tijd groeide DUOday van een regionale actie tot een wereldwijde campagne. In 2019 nemen o.m. Ierland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Portugal, Nieuw-Zeeland, … deel aan DUOday. 
In Vlaanderen en Brussel zijn er momenteel 236 bedrijven aangemeld, maar dit aantal kan nog omhoog! Geef op donderdag 16 mei 2019 een werkzoekende met extra ondersteuningsnood een unieke werkbelevingsdag! 

Schrijf vandaag nog jouw bedrijf in om deel te nemen aan DUOday. Surf naar de DUOday-website en vul het inschrijvingsformulier in. 

RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen
Streekhuis Midden-West-Vlaanderen
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
T 051 27 55 56
www.midwest2020.be

Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd omdat u bent ingeschreven voor onze nieuwsbrieven.