Nieuwsbrief RESOC Midden-West-Vlaanderen: 28 september 2018
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF:   
Nieuw pilootproject in Tielt: Bèta naar Tieltse Plastics

De Tieltse regio wordt gekenmerkt door een zeer laag werkloosheidscijfer. Op zich een goede zaak voor de welvaart in de streek maar tegelijk betekent het een grote personeelsschaarste voor de Tieltse bedrijven die moeilijk hun vacatures kunnen invullen. Tegelijk stellen we vast dat mensen met een migratieachtergrond die in Tielt wonen soms moeilijk de weg vinden naar de arbeidsmarkt, mede door hun gebrekkige kennis van het Nederlands en het ontbreken van een basis wiskunde.

Om hier een antwoord op te bieden, slaan RESOC Midden-West-Vlaanderen (die de partners samenbracht voor de voorbereidende fase), VDAB, VOKANS, PlastIQ, het OCMW van Tielt en een aantal Tieltse bedrijven de handen in elkaar voor het pilootproject: Bèta naar Tieltse Plastics. 
Op die manier willen de partners mensen met een migratieachtergrond uit Tielt aan werk helpen in een Tielts kunststofbedrijf, integratie via tewerkstelling bevorderen en vacatures duurzaam invullen.

Overzicht van het traject in vogelvlucht: 
  • Screeningsdag op 4 september waarbij een basiskennis Nederlands (niveau NT2), maar ook interesse, motivatie en leervermogen de selectievoorwaarden waren.
  • Vanaf 2 oktober tot 18 december staat VOKANS in voor een taalbad, remediëring wiskunde, basisattitude, sollicitatietraining en een “babbelbox”. Samen goed voor zo’n 100 lesuren. 
  • Begin januari 2019 starten VDAB en PlastIQ met een beroepsopleiding kunststoffen en de veiligheidsvoorschriften.
  • Na de beroepsopleiding volgt in februari 2019 een stageperiode in een Tielts bedrijf. 
  • Vanaf 25 februari 2019 zetten de stagiairs concreet stappen naar tewerkstelling via een intensieve jobhunting.
Na de screeningsdag werden reeds zes mensen weerhouden. Bijkomende inspanningen worden geleverd om nog een aantal extra kanditaten te vinden. De Tieltse plasticbedrijven tonen interesse om stageplaatsen te voorzien met een kans op tewerkstelling voor de cursisten.

De opleiding is samengesteld door de verschillende partners die hun expertise samenbrengen en de bedrijven consulteerden over de daadwerkelijke noden om kans te maken op een duurzame tewerkstelling.

 
Vzw Mariasteen haalt met Hotel Middelpunt uit Middelkerke de officiële 3-sterren superior erkenning.

Het hotel, rolstoeltoegankelijk en aangepast aan vakantiegangers met specifieke zorgen, wordt als een sociaal tewerkstellingsproject uitgebaat door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat oorspronkelijk startte als een vakantieverblijf, evolueerde de laatste vijf jaar tot een echt hotel, met full-service. Voor het personeel is deze erkenning heel waardevol. Hotel Middelpunt heeft namelijk als enige in de sector van sociale tewerkstelling een 3-sterren erkenning binnengehaald in West-Vlaanderen.

Het hotel telt 32 kamers, goed voor 88 gasten. Vierentwintig medewerkers staan in voor maximaal vakantieplezier voor al wie een verblijf boekt bij Hotel Middelpunt. Doordat het hotel volledig aangepast is voor mensen met extra zorgbehoeften, verblijven heel wat groepen in Middelkerke. Maar ook als particulier of als gezin, met of zonder extra zorgbehoefte, kan je genieten van een ontspannend week(end)je aan de kust.

Meer info: www.middelpunt.be
 
Klussen TROEV!

In Tielt is op 10 september de schilder- en klusploeg van TROEV vzw uit de startblokken geschoten. Vier nieuwe mensen uit regio Tielt zijn enthousiast aan de slag gegaan. Mede met ondersteuning van Leader Midden West-Vlaanderen kan een kwalitatief kader geboden worden waarbinnen deze tewerkstelling kan floreren en verder verankerd kan worden. 

Klussen TROEV biedt 
aan bedrijven, sociale voorzieningen, scholen en openbare besturen een ruim palet diensten aan: schilderwerk, opruimingswerken, uitbreekwerken, klein schrijnwerk, ondersteuning bij opzetten of afbraak van evenementen, enz. Stel de vraag en we bekijken hoe we u kunnen helpen!

Naast klussen is TROEV bezig met de voorbereiding van een nieuw project dat medio 2019 start en zal inzetten op tewerkstelling van asielzoekers en vluchtelingen in regio Tielt. Hiervoor is mede onder impuls van RESOC Midden-West-Vlaanderen een samenwerking opgezet tussen relevante actoren op het terrein: Gemeente Wingene, TROEV, Opvangcentrum voor asielzoekers Wingene, VDAB, de provinciale Taskforce Vluchtelingen en RESOC MWVL.

Meer info: Contacteer Stefaan Degryse – Assistent Productieleider Houtafdeling en Enclaves 

Gezocht: Peterbedrijven voor de Innovatiedag Nieuwe Materialen 2019

Op donderdag 28 maart 2019 organiseren RESOC Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Fabrieken voor de Toekomst, de POM West-Vlaanderen en Start&Go een Innovatiedag Nieuwe Materialen – Circulaire economie in Eperon d’Or (Izegem). Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) zal het kamp in goede banen leiden. Een honderdtal leerlingen uit West- en Oost-Vlaanderen krijgen de opdracht om in multidisciplinaire teams een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken voor een reële uitdaging die hen voorgelegd wordt door één van de vier peterbedrijven. 

Om een idee te krijgen van hoe zo'n innovatiedag eruit ziet, kan je via deze link het programma bekijken.

Wat wordt er van uw bedrijf/organisatie verwacht?
  • Het voorbereiden van een case.
  • Het vrijmaken van twee personeelsleden op donderdag 28 maart 2019.
    De personeelsleden fungeren als expert & jurylid. 
    • ​Expert: de jongeren leren jouw product en de sector op een volwaardige manier kennen.
    • Jurylid: de verschillende oplossingen van de studenten beoordelen.
  • Geen financiële kosten. Alle organisatorische taken worden door ons opgenomen. Wij rekenen enkel op uw aanwezigheid en expertise!
Praktische informatie
  • Datum en tijdstip: Donderdag 28 maart 2019 - 09:00u - 18:00u
  • Locatie: Eperon d'Or, Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem
​Meer info? Heeft jouw bedrijf interesse om deel te nemen? Contacteer Julie Verhooghe – Coördinator RESOC Midden-West-Vlaanderen
 
KALENDER
RESOC MWVL lanceert de Roadshow Entrepreneurship@School
 
Uitnodiging: Mariasteen Roadshow Creating Excellence Together, 25 oktober 2018, Gits


 
Maak tijdens deze roadshow kennis met de collaboratieve robots van maatwerkbedrijf Mariasteen. Vandaag zet Mariasteen al vier cobots in die samenwerken met de medewerkers en zo het productieproces naar een hoger niveau tillen. Door hun aanwezigheid kunnen werknemers complexere taken uitvoeren. Bovendien zorgen de cobots voor een grotere kwaliteitsgarantie en een verhoogde productiviteit.
Ontdek in vier praktijkvoorbeelden hun meerwaarde in een productieomgeving en laat u inspireren ...

PROGRAMMA
  • 08.00 u. - Ontvangst met koffiekoek
  • 08.30 u. - Verwelkoming
    Mevr. Patricia Adriaens – Mariasteen
  • 08.35 u. - De ethiek van techniek in industrie 5.0
    Dhr. Jochanan Eynikel – Etio
  • 08.50 u. - De rol van het maatwerkbedrijf binnen de maakindustrie
    Dhr. Peter Demuynck - Agoria
  • 09.05 u. - Voorstelling competentiecentrum Machinebouw & Mechatronica West-Vlaanderen
    Mevr. Marieke D'hoop - TUA West
  • 09.10 u. - Rol van Sirris binnen de proeftuin collaboratieve robot
    Dhr. Jan Kempeneers - Sirris
  • 09.20 u. - Belang van sociale economie
    Dhr. Dirk Vanderpoorten – Departement WSE 
  • 09.35 u. - Rondgang met diverse praktijkvoorbeelden in de productieomgeving
  • 10.30 u. - Netwerking
 
LOCATIE
De Oude Melkerij, Stationsstraat 143B, 8830 Gits
 
HIER INSCHRIJVEN


Wat is Toegepaste Technologische Innovatie?
Deze roadshow toont één van de zes proeftuinen binnen het project Toegepaste Technologische Innovatie (TTI). Dit project zet technologie in op de werkvloer van maatwerkbedrijven en haar klanten om medewerkers te ondersteunen in hun werk. De innovatieve technologieën - ontwikkeld binnen de zes proeftuinen - bieden ook een meerwaarde voor reguliere bedrijven om werkbaar werk te creëren.    

Met dit project wil 4Werk, de overkoepelende organisatie van West-Vlaamse maatwerkbedrijven, de positie van maatwerkbedrijven als betrouwbare toeleverancier voor de West-Vlaamse maakindustrie kracht bij zetten. Een nauwe samenwerking tussen maatwerkbedrijven, kennisinstellingen en reguliere ondernemingen staat hierbij centraal.    

Vragen of info?
Rebekka Celis
rebekka.celis@pomwvl.be
T +32 50 14 01 75

 
 
RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen
Streekhuis Midden-West-Vlaanderen
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
T 051 27 55 56
www.midwest2020.be

Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd omdat u bent ingeschreven voor onze nieuwsbrieven.