Nieuwsbrief RESOC Midden-West-Vlaanderen: 30 oktober 2018
 

IN DEZE NIEUWSBRIEF: 

Socio-economisch streeknieuws
Kalender  Gezocht
De Roadshow Entrepreneurship@School maakt een geslaagde start! 

Een zeventigtal studenten en professionals nam op maandag 22 oktober deel aan de eerste sessie ‘De kunst van het ondernemen’ in de KU Leuven Campus KULAK Kortrijk. De jongeren maakten op een interactieve en begeesterende manier kennis met creatief ondernemerschap in de brede zin van het woord. 
Stijn Debaillie van Designregio Kortrijk liet het publiek meteen nadenken over de volgende vragen: 
  • Waarom zijn er zoveel verschillende soorten pasta? 
  • Waarom is de lengte en breedte van A4 papier: 21 op 29,7? 
  • Waarom is een riooldeksel rond en niet vierkant? 
    (->antwoorden vind je onderaan dit artikel)
Ooit heeft iemand nagedacht over deze vragen. De vorm, de grootte, het gewicht, etc. zijn factoren die mee bepalen of je een "goed" of "slecht" product op de markt zet. Designers en makers hebben dus een grote verantwoordelijkheid! West-Vlaamse ondernemers blijven erin slagen om hedendaagse producten her uit te vinden, te vernieuwen of nieuwe niches ontdekken. Stijn gaf een resem ijzersterke West-Vlaamse designvoorbeelden. Hij verwees o.m. naar de nieuwe niche van het circulair ontwerpen en ging in op het voorbeeld van European Spinning Group, waar ze jeans recycleren tot ‘jeansgaren’ om er bijvoorbeeld sneakers mee te maken. 
 
De tweede spreker, de 23-jarige Art Director Alexander Stragier uit Roeselare, is van jongs af aan al gefascineerd door animatie. Tijdens zijn humaniora richtte hij in de kelder bij hem thuis een homecinema in met zijn eerste projector. Al snel werd de projector voor andere doeleinden gebruikt, wat de start betekende voor het experimenteren met licht en beeld. In 2014 richtte Alexander zijn bedrijf Limen Visual op. In 2015 won hij de Urban Crafts Award waarmee hij ook nationaal in de picture kwam te staan en de eerste grote opdrachten volgden. ‘Mapping’ is zijn ding, gebouwen en andere achtergronden tot leven brengen via projectie. Daarnaast legt hij zich meer en meer toe op scenografie van interactieve tentoonstellingen. Alexander gaat resoluut op zijn doel af, zonder toegevingen, ook al is dit niet altijd de gemakkelijkste weg.

CEO van beMatrix, Stefaan Decroos, nam samen met Edwin Van der Vennet de stap om partner te worden van het toenmalige ‘Delta Matrix’, producent van kadersystemen waarmee standen op beurzen snel en eenvoudig opgezet kunnen worden. Hoe hij daarbij gekomen is, als werknemer van een wereldbedrijf? “De idee heeft mij gekozen.” Vijftien jaar later is beMatrix, zoals het bedrijf ondertussen heet, uitgegroeid tot wereldleider van de standenbouw met vestigingen in Europa, Amerika en Azië. Ze blijven continu inzetten op het verbeteringen van hun eigen producten en processen. In 2017, wonnen ze nog de Red Dot Design Award voor de uitvinding van het enige echte “Matrix Kader”. Zo maken ze het op een gebruiksvriendelijke manier mogelijk om visuals te projecteren op hun kadersystemen, via op maat gemaakte ledwalls.

De eerste sessie mocht op positieve reacties rekenen:
“Alexander Stragier is de definitie van een ondernemer, met vallen en opstaan. Hij wist het publiek een sterk verhaal te brengen!” 

“Het is een succesformule! Interessante personen, die het onderwerp van de avond goed aankaarten, alles verliep soepel, aangenaam publiek, een fijne ontvangst en dit allemaal gratis? Prachtig! Voor de volgende sessie ben ik al ingeschreven!”

 

De volgende sessie ‘Duurzaam en sociaal ondernemen: niet voor softies!’ met Arnoud Raskin als spreker, gaat door op donderdag 8 november in VIVES Campus Roeselare (Wilgenstraat 32). 

Meer info en gratis inschrijven kan via: www.midwest2020.be 

De antwoorden: 
Hoe groter het oppervlak van de pasta, hoe meer saus er blijft aan kleven. Vandaar al die verschillende vormen. 
Alle A-formaten hebben een constante verhouding, waardoor grafisch ontwerpers naar hartenlust kunnen wisselen tussen A5 en A0.
Een cirkel is de enige figuur die niet door zijn omtrek kan. Een vierkant deksel zou bvb. overhoeks in de put kunnen vallen. Een rond deksel kan dit niet.

 

Weefgetouwenproducent Picanol uit Ieper is één jaar lang ambassadeur van de Maatwerkbedrijven.

Weefgetouwenproducent Picanol en sociale-economieonderneming Westlandia uit Ieper werken al 50 jaar lang, een halve eeuw dus, samen. 
Ook maatwerkbedrijf Mariasteen uit Hooglede-Gits werkt intussen al 35 jaar samen met de Picanol Group. Werknemers van Mariasteen maken de verpakkingsmaterialen voor Picanol en houten bodems waarop de weefmachines naar de klant worden getransporteerd.

Die duurzame samenwerkingen levert Picanol nu een jaar lang het ambassadeurschap op van de maatwerkbedrijven. Vlaams minister van Sociale Economie Liesbeth Homans reikte op 20 september de titel uit.

Luc Tack, die als Gedelegeerd Bestuurder van de Picanol Group de titel van de minister mocht ontvangen, is enthousiast over de samenwerking: “Vandaag worden meer dan 200 werknemers van de maatwerkbedrijven ingeschakeld in ons productieproces. Zij vormen met hun werk een verlengstuk van Picanol Group. Ook wat betreft technologische innovatie staan de maatwerkbedrijven heel ver. Vandaag kijken wij naar hen voor de manier waarop ze erin slagen mensen in te schakelen in de industrie 4.0. Hoe zij technologie inzetten om jobs leefbaarder te maken, dat is indrukwekkend.”

Bron: Nieuwsbrief Sociale Economie

bizLocator 2.0 in de maak! 

Wat is bizLocator?
bizLocator (bizLocator.be) wil uitgroeien tot dé online marktplaats voor bedrijfsvastgoed die ondernemers ondersteunt in de zoektocht naar een passende locatie, in nauwe samenwerking met de dienst economie van de (deelnemende) lokale besturen, de makelaar en het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Deze ondernemingsvriendelijke dienstverlening is tevens een instrument ter ondersteuning van het ruimtelijk-economisch beleid (bv. vraag en aanbod in de eigen gemeente nagaan, de toekomstige evolutie bekijken,…).

bizLocator 2.0
Dit najaar sleutelen de programmeurs volop aan bizLocator.be. Via de input van diverse betrokken partijen evolueren we naar een nieuwe versie van de tool bizLocator 2.0. Enkele aanpassingen die je eind november mag verwachten: 
  • indien er geen zoekresultaten zijn, worden er suggesties getoond.
  • er zal kunnen gezocht worden o.b.v. ‘mijn huidige locatie’.
  • registreren als gebruikers zal niet langer verplicht zijn.
Aan de slag met bizLocator? Dit is eenvoudig en kan door: 
  • de widget kostenloos te integreren op de gemeentelijke website.
  • een gratis link aan te maken op de website van de gemeente. Deze link verwijst dan door naar de widget op de website van Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen
Meer info: bizLocator
 

KALENDER
Duurzaam en sociaal ondernemen: niet voor softies! 8 november 2018, Roeselare 
Ondernemen op hoge hakken: ze maken er hun zaak van! 12 november 2018, Brugge

 
 SAVE THE DATE: Innovatieve leeroplossingen voor de industrie 4.0, 11 december 2018, Kortrijk

 

11 december 2018, Kortrijk Xpo, vanaf 16u30

Hoe geeft u nieuwe medewerkers snel de nodige bagage om hun werk uit te voeren? Hoe zorgt u ervoor dat ervaren medewerkers de juiste informatie kunnen oproepen wanneer nodig? En hoe kunt u de aanwezige kennis op de werkvloer benutten en verder opbouwen? 
Noteer 11 december alvast in uw agenda en ontdek op het event wat innovatieve leertechnologieën kunnen betekenen voor uw bedrijf!
Al nieuwsgierig naar het project, het onderzoek en het event? Neem alvast een kijkje op de website. De uitnodiging volgt ...

Locatie:
Meeting Center Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk
  
Contact:
Veerle Breemeersch, Coördinator Academie voor de Toekomst (Syntra West Groep)
veerle.breemeersch@avtwest.be
T 050 40 30 60
M 0473 74 34 33

GEZOCHT
Inspireer toekomstige collega’s, word STEM-gastspreker!

RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen
Streekhuis Midden-West-Vlaanderen
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
T 051 27 55 56
www.midwest2020.be

Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd omdat u bent ingeschreven voor onze nieuwsbrieven.