Nieuwsbrief RESOC Midden-West-Vlaanderen: 20 december 2018
 
In deze Nieuwsbrief:
Foto van de regionale arbeidsmarkt  (november 2018)

Vacatures
AANTAL VACATURES
Volgens Arvastat waren er in de maand november 10.133 vacatures voor de regio Midwest waarvan:

- 1.072 vacatures rechtstreeks aangemeld werden bij VDAB.
- werving- en selectiekantoren 1.158 vacatures ontvingen.
- 7.696 vacatures betrekking hadden op uitzendopdrachten.
- er 176 vacatures ontvangen werden voor studentenjobs.
- er 5 vacatures ontvangen zijn i.h.k.v. tewerkstellingsmaatregelen.
- 26 vacatures voor zelfstandigen.
 
OPENSTAANDE VACATURES
Van de 10.133 ontvangen vacatures stonden er eind november nog 2.142 vacatures open; waarvan 1.038 vacatures voor laaggeschoolden (48,5%). Dit aantal was dubbel zo hoog als het aantal nog openstaande vacatures voor hooggeschoolde profielen (nl. 486 vacatures of 22,7%). Het aantal nog openstaande vacatures voor middengeschoolde profielen bedroeg 618 vacatures of 28,9%.


Werkzoekenden
NIET-WERKENDE WERKZOEKENDEN (NWWZ)
In november 2018 telde de regio Midden-West-Vlaanderen 4.514 niet-werkende werkzoekenden. 
Dit is een daling van 4,5% t.o.v. oktober 2018. Toen waren er nog 4.729 werkzoekenden. 
WERKLOOSHEIDSGRAAD
De werkloosheidsgraad in Midwest bedraagt 3,8% met uitschieters naar beneden tot 2,2% in Pittem (73 NWWZ) en 2,4% in Lichtervelde (107 NWWZ), wat lager is dan de normale frictiewerkloosheid.

OVERZICHT NWWZ BEHORENDE TOT EEN SPECIFIEKE DOELGROEP
  • Het percentage jeugdwerkloosheid (<25 jaar) is 22,8% of 1.029 NWWZ.
  • Het aandeel werkzoekenden gelijk of ouder dan 55 jaar bedraagt één vijfde van het totaal aantal NWWZ of 932 NWWZ. Dit is een stijging van 9,5% t.o.v. vorig jaar. Toen waren er 851 NWWZ gelijk of ouder dan 55 jaar.  
  • Het aantal laaggeschoolden bedraagt meer dan de helft (2.322 NWWZ) van het totaal aantal NWWZ.
  • De regio Midwest telt 1.954 langdurig werkzoekenden (>=1 jaar). Dit is 43,3% van het totaal aantal NWWZ.
  • Eén vijfde van het totaal aantal NWWZ is van allochtone afkomst. Dit komt neer op 943 personen. 
  • Het aantal NWWZ met een arbeidshandicap (pmAH) voor de regio Midden-West-Vlaanderen bedraagt 915 mensen. Dit komt neer op 20,3% van het totaal aantal NWWZ. 
  
Er zijn 3.927 werkzoekenden in een specifieke doelgroep op een totaal van 4.514 NWWZ. De werkzoekendenpopulatie bestaat voor 87% uit kansengroepen. Dit is een daling van 5,2% t.o.v. december 2017. Toen waren en nog 4.144 NWWZ in een specifieke doelgroep. 

Bron: www.arvastat.be
 

Trendrapporten sociale economie in de kijker

De Vlaamse economie is continu in beweging en staat voor grote uitdagingen. Nieuwe technologieën en trends betekenen nieuwe mogelijkheden voor producten en diensten. Deze veranderingen bieden een specifieke uitdaging voor sociale-economieondernemingen en voor de tewerkstelling van kansengroepen.

Het Departement Werk en Sociale Economie liet daarom, in opdracht van de Vlaamse minister van Sociale Economie, vijf grote trendonderzoeken uitvoeren. De vijf rapporten onderzochten volgende trends: maatschappelijke noden, industrie, e-commerce, hernieuwbare energie en circulaire economie. 

In die trendonderzoeken wordt telkens eerst een trend geduid, wordt het tewerkstellingspotentieel ervan tegen het voetlicht gehouden, wordt geschetst waar de trend kansen schept voor de sociale economie, en welke drempels er daarbij eventueel nog zijn.

Klik hier om de vijf trendrapporten te raadplegen.  

Food At Work Live laat jongeren en werkzoekenden proeven van de West-Vlaamse voedingsindustrie 

Het Huis van de Voeding in Roeselare zette op donderdag 22 november 2018 voor de 5de keer zijn deuren open voor een 200-tal West-Vlaamse leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs. Het event Food At Work Live wil de diverse beroepen en de vele jobmogelijkheden bij West-Vlaamse voedingsbedrijven in de kijker plaatsen.

In het educatieve luik werden de leerlingen en leerkrachten ondergedompeld in een waar voedingsbad. Acht voedingsbedrijven lieten de jongeren via interactieve demo’s en actieve workshops de werking en beroepen van de sector beter kennen. Leerkracht Jolien Vermeulen: ‘Tijdens de actieve demo’s gingen de studenten zelf aan de slag. Bij Milcobel mochten we diverse soorten ijs testen. Na het theoretisch luik mochten we overgaan naar een praktische oefening waarbij we individueel een jumbo stick mochten dippen in chocoladesaus.’

Food At Work Live maakt het mogelijk voor bedrijven om zélf de brug te slaan naar het onderwijs en tegelijk ook naar buiten te komen met zaken die zich normaal enkel achter de bedrijfsmuren afspelen. Koen Callens van Mulder: ‘In onze workshop geven we uitleg over de machines. De leerlingen zoeken uit wat er defect is en hoe je dit kan herstellen. Deze kennismaking is zeer belangrijk voor de toekomst. Momenteel hebben we altijd een tekort aan technici in ons bedrijf. Het is een knelpuntberoep. We zijn op zoek naar toekomstige, gemotiveerde collega’s en hopen die dan ook langs deze weg te vinden.'

In de namiddag bood Food At Work Live samen met VDAB een jobdating aan waar de deelnemende bedrijven hun vier meest gevraagde profielen voorstelden aan een 60-tal werkzoekenden. Het ging hierbij vooral om functies als elektromechanieker, heftruckchauffeur, onderhoudstechnieker en verpakkingsmedewerker. Caroline Vanlaere van Milcobel: ‘We zijn een grote werkgever in de streek. Food At Work Live is sowieso interessant voor allerlei mensen zoals (toekomstige) voedingsdeskundigen, chemici, … Het is heel leuk om hier aanwezig te kunnen zijn.' 

De deelnemende bedrijven waren Alpro, Milcobel, Mulder Natural Foods, Greenyard Frozen Belgium, Marine Harvest Pieters, Crop’s, Barias & Let’s work en Westvlees. 

Food At Work Live is een initiatief van de Academie voor de Toekomst (POM West-Vlaanderen) in samenwerking met voedingsbedrijven, opleidingsverstrekkers en de partners: Alimento, RESOC Midden-West-Vlaanderen, VDAB, VFU en VTI Roeselare. 

Meer info: www.foodatworklive.be 

Nodig een STEM-gastspreker uit in jouw klas


In 2019 lanceert Vlaamse Jonge ondernemingen (Vlajo) op vraag van leerkrachten en bedrijven een nieuw onderwijsproject: STEM-ondernemers voor de Klas. 
Geïnspireerd op het reeds bestaande programma ‘Ondernemers voor de klas’, komen gepassioneerde gastsprekers uit de STEM-industrie vanaf 25 maart tot 17 mei 2019 GRATIS naar de klas. De STEM-gastspreker motiveert wetenschapsleerlingen uit het 4de, 5de, 6de en 7de middelbaar om op jonge leeftijd een STEM-carrière aan te vatten. 

Schrijf vanaf 17 december 2018 tot 31 januari 2019 jouw klas in!

Interesse of meer info? Neem contact op met projectcoördinator Wendy Smets via e-mail of op 016 29 84 01.

 
​---Terug naar overzicht---
Het RESOC Midwest-team wenst je prettige kerstdagen en een voorspoedig 2019! 
 

RESOC Midden-West-Vlaanderen knijpt er van 24 december tot en met 6 januari 2019 even tussenuit. Vanaf maandag 7 januari 2019 zijn we terug op post!
 

RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen
Streekhuis Midden-West-Vlaanderen
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
T 051 27 55 56
www.midwest2020.be

Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd omdat u bent ingeschreven voor onze nieuwsbrieven.